marie:marie_ungdom:julebagning

This is an old revision of the document!


Bagning til Jul

Marie har beskrevet en julebagning foregik omkring år 1900. Det hun beskriver er formodentlig hendes erfaringer fra gården i Sorring, hvor hun tjente fra 1899 til 1902.

Marie skriver følgende:

Kl 6½ aften begyndte Rugmel blev hældt i det store Dejtrug
Surdejen blev smuldret over Held den var jo tør, lavet af
dejen fra sidste bagning, en Spand lunken vand.
Dejen blev æltet dækket godt til saa den kunne holdes
godt varm og rigtig hæve om Natten – ved 4 tiden skal
vi op begynde at ælte dej det var et stort og strengt arbejde
dækket til igen, saa hen at fyre op i Ovnen, der var
lagt brænde ind i den dagen før – nu skal der malkes
og alt det sædvanlige, og morgen mad, ogsaa i gang
med bagning, nu lægges dejg til Franskbrød og til forskellige
andre kager – og smaakager, masse Pebernødder lavet af
rugmel tilsat honning og forskellige krydderier pebernødderne
blev lagt ind i Ovnen naar alt Brød og kager var taget ud
senere blev der bagt klejner, vafler søsterkage, men Æbleskiver
maatte ikke glemmes
Nu var Ovnen klar - den sorte mand var
væk pigen havde ordnet og æltet store rugbrøds dejg, paa
en 10 a 12 pund, som saa konen formede – af sigtebrød blev der
lavet en del flade brød, kaldet julekager, dem fik tjenestefol-
kene, husmændene og hvem andre der havde hjulpet til
paa Gaarden, en hel del af de gode sager gik ogsaa til
fattigfolks kurve, enten et stk Flæsk eller Ost –
Ovnen blev rensen alt blev raget ud, en vaad Sæk paa
en Stang viskede Aske væk, saa begyndte indsætningen først

  • marie/marie_ungdom/julebagning.1404832598.txt.gz
  • Last modified: 2014/07/07 22:00
  • (external edit)