organisationer:jydsksamvirksomhed

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
organisationer:jydsksamvirksomhed [2014/03/24 14:51]
jlk [Sendemandsmødet]
organisationer:jydsksamvirksomhed [2014/03/23 23:00] (current)
Line 23: Line 23:
  
 Konsulenternes forhold blev ligeledes berørt. Og der var normalt også en livlig diskussion af forholdene omkring foreningens medlemsblad //Husmandshjemmet//. Bladet havde i mange år en svag økonomi, og bestyrelsen brugte mange kræfter på at få styr på forholdene. I flere år diskuterede man på sendemandsmødet, om bladet skulle være et medlemsblad, forstået på den måde at alle fik bladet som en del af medlemskabet og altså betalt via kontingentet til foreningen. Bladet vedblev dog at være at blad med selvstændig eksistens, som man skulle abonnere på uafhængig af medlemskabet i foreningen.  Det er vel derfor bladet optræder med en selvstændig linje med både indtægter og udgifter i regnskabet. På sendemandsmødet i 1923 talte Peter Langeland for at bladet blev gjort til et rigtigt medlemsblad. Et forslag der blev fremført igen i 1926 af hans broder, Marinus Langeland.  Konsulenternes forhold blev ligeledes berørt. Og der var normalt også en livlig diskussion af forholdene omkring foreningens medlemsblad //Husmandshjemmet//. Bladet havde i mange år en svag økonomi, og bestyrelsen brugte mange kræfter på at få styr på forholdene. I flere år diskuterede man på sendemandsmødet, om bladet skulle være et medlemsblad, forstået på den måde at alle fik bladet som en del af medlemskabet og altså betalt via kontingentet til foreningen. Bladet vedblev dog at være at blad med selvstændig eksistens, som man skulle abonnere på uafhængig af medlemskabet i foreningen.  Det er vel derfor bladet optræder med en selvstændig linje med både indtægter og udgifter i regnskabet. På sendemandsmødet i 1923 talte Peter Langeland for at bladet blev gjort til et rigtigt medlemsblad. Et forslag der blev fremført igen i 1926 af hans broder, Marinus Langeland. 
-<WRAP col2> 
 Et andet tilbagevendende punkt var beretningen fra et udvalg med navnet //Børnenes og de forurettedes Værn//. Dette udvalg blev nedsat på foranledning af en Hermansen på Sendemandsmødet i 1914, og aflagde beretning hvert år på mødet. Skjoldborg har en meget varm beskrivelse af Værnets arbejde med titlen //De Jyske Husmandsforeningers Vagtmænd// i //Medlemsblad for de sammensluttede Husmandsforeninger i Aalborg Amt//, nr. 6, 22. august, 1917.  Et andet tilbagevendende punkt var beretningen fra et udvalg med navnet //Børnenes og de forurettedes Værn//. Dette udvalg blev nedsat på foranledning af en Hermansen på Sendemandsmødet i 1914, og aflagde beretning hvert år på mødet. Skjoldborg har en meget varm beskrivelse af Værnets arbejde med titlen //De Jyske Husmandsforeningers Vagtmænd// i //Medlemsblad for de sammensluttede Husmandsforeninger i Aalborg Amt//, nr. 6, 22. august, 1917. 
  
 +<WRAP col2>
 Værnets arbejde var dog ikke uden problemer. På Sendemandsmødet i 1924 var der voldsom kritik af formanden, Hermansen, på grund af rod i regnskabet. Peter Langeland tog ham i forsvar, men han blev ikke genvalgt som formand for Værnet. Tiderne blev formodentlig efterhånden så meget bedre at Værnets arbejde efterhånden syntes overflødig. I al fald  besluttede Sendemandsmødet i 1932, med stemmerne 263 for, 220 imod, at nedlægge Værnet.  Værnets arbejde var dog ikke uden problemer. På Sendemandsmødet i 1924 var der voldsom kritik af formanden, Hermansen, på grund af rod i regnskabet. Peter Langeland tog ham i forsvar, men han blev ikke genvalgt som formand for Værnet. Tiderne blev formodentlig efterhånden så meget bedre at Værnets arbejde efterhånden syntes overflødig. I al fald  besluttede Sendemandsmødet i 1932, med stemmerne 263 for, 220 imod, at nedlægge Værnet. 
  
Line 143: Line 143:
  
 ====== Peter Langeland ====== ====== Peter Langeland ======
-<WRAP col2>+
 Peter blev valgt til Samvirksomhedens bestyrelse på sendemandsmødet i november 1922. Ved valget blandt sendemændene fra Ålborg amt fik han 31 stemmer, mod 22 til modkandidaten, Carl Larsen. Peter blev valgt til Samvirksomhedens bestyrelse på sendemandsmødet i november 1922. Ved valget blandt sendemændene fra Ålborg amt fik han 31 stemmer, mod 22 til modkandidaten, Carl Larsen.
  
 I //P. V. Jeppesen Husmandsbevægelsens Historie gennem 25 Aar// er det nyvalgte medlem til bestyrelsen beskrevet på følgende måde: I //P. V. Jeppesen Husmandsbevægelsens Historie gennem 25 Aar// er det nyvalgte medlem til bestyrelsen beskrevet på følgende måde:
-{{gallery>  :organisationer:jysk-samvirksomhed-bestyrelse-1927.jpg?450x400&showtitle}} + 
-</WRAP>+
 <WRAP indent 85%> <WRAP indent 85%>
 //P. Langeland, St. Restrup, født 26. September 1881, er allerede en velkendt Mand i store Dele af Jylland. Han er en meget stærkt socialinteresseret Mand. Hans mange Foredrag om sociale Emner vidner om en selvstændig Tankegang og giver Indtryk af en Mand, der ved ivrigt Studium har søgt at trænge dybt ind i sit Emne.// //P. Langeland, St. Restrup, født 26. September 1881, er allerede en velkendt Mand i store Dele af Jylland. Han er en meget stærkt socialinteresseret Mand. Hans mange Foredrag om sociale Emner vidner om en selvstændig Tankegang og giver Indtryk af en Mand, der ved ivrigt Studium har søgt at trænge dybt ind i sit Emne.//
  • organisationer/jydsksamvirksomhed.1395672668.txt.gz
  • Last modified: 2014/03/23 23:00
  • (external edit)