marie:marie_ungdom:julebagning

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
marie:marie_ungdom:julebagning [2014/07/08 15:34]
jlk
marie:marie_ungdom:julebagning [2014/07/08 22:00]
Line 1: Line 1:
-====== Bagning til Jul ====== 
  
-{{ :marie:marie_ungdom:1899-marie-julebagning.jpg?220|}} 
- 
-Marie har beskrevet en julebagning som hun oplevede den omkring år 1900. Det hun beskriver er formodentlig hendes erfaringer fra gården i Sorring, hvor hun tjente fra 1899 til 1902. Det er ikke kendt hvornår hun har skrevet beskrivelsen. Da retskrivningen har karakter af at være fra før reformen i 1950 
- 
-Marie skriver følgende: 
-<WRAP indent> 
-Kl 6½ aften begyndte Rugmel blev hældt i det store Dejtrug\\  
-Surdejen blev smuldret over Held den var jo tør, lavet af \\  
-dejen fra sidste bagning, en Spand lunken vand.\\  
-Dejen blev æltet dækket godt til saa den kunne holdes\\  
-godt varm og rigtig hæve om Natten -- ved 4 tiden skal\\  
-vi op begynde at ælte dej det var et stort og strengt arbejde\\  
-dækket til igen, saa hen at fyre op i Ovnen, der var\\  
-lagt brænde ind i den dagen før -- nu skal der malkes\\  
-og alt det sædvanlige, og morgen mad, ogsaa i gang\\  
-med bagning, nu lægges dejg til Franskbrød og til forskellige\\  
-andre kager -- og smaakager, masse Pebernødder lavet af\\  
-rugmel tilsat honning og forskellige krydderier pebernødderne\\  
-blev lagt ind i Ovnen naar alt Brød og kager var taget ud\\  
-senere blev der bagt klejner, vafler søsterkage, men Æbleskiver\\  
-maatte ikke glemmes\\  
-Nu var Ovnen klar - den sorte mand var\\  
-væk pigen havde ordnet og æltet store rugbrøds dejg, paa\\  
-en 10 a 12 pund, som saa konen formede -- af sigtebrød blev der\\  
-lavet en del flade brød, kaldet julekager, dem fik tjenestefol-\\  
-kene, husmændene og hvem andre der havde hjulpet til\\  
-paa Gaarden, en hel del af de gode sager gik ogsaa til\\  
-fattigfolks kurve, enten et stk Flæsk eller Ost --\\  
-Ovnen blev rensen alt blev raget ud, en vaad Sæk paa\\  
-en Stang viskede Aske væk, saa begyndte indsætningen først\\  
-de store Rugbrød, saa blev Ovnen lukket for en time\\  
-nu var det sigtebrød der skal ind en time -- lukket\\  
-igen Rugbrød bages paa tre timer, saa var det \\  
-pebernøddernes tur de blev kastet ind i Ovnen fordelt\\  
-med en Rage lukket for, laa der til dagen efter da var de\\  
-og tørre -- dejlig at gnaske og spille, effen eller neffen -- en slags spil\\  
-(Vask foregik paa et riflet Træbræt ved\\  
-haandkraft  et besværligt Arbejde)\\  
- 
-* rugbrød surdejg blev der lavet som en bold trykket flad\\  
-dannet et kors, strødt med salt -- til brug ved næste bagning 
- 
-</WRAP> 
  • marie/marie_ungdom/julebagning.txt
  • Last modified: 2014/07/08 22:00
  • (external edit)