====== Bagning til Jul ====== {{ :tekster:1899-marie-julebagning.jpg?220|Julebagning}} Marie har beskrevet en julebagning, som hun oplevede den omkring år 1900. Det hun beskriver er formodentlig hendes erfaringer fra gården i Sorring, hvor hun tjente fra 1899 til 1902. Det er ikke kendt, hvornår hun har skrevet notatet. Da retskrivningen har karakter af at være fra før reformen i 1948, er teksten formodentlig tidligere end 1948. Dog er >>signaturen<< forneden skrevet med bolle-å, og altså tilføjet senere. Transkriberingen af teksten følger Maries retskrivning og tegnsætning. Marie skriver følgende: Kl 6½ aften begyndte Rugmel blev hældt i det store Dejtrug\\ Surdejen blev smuldret over Held den var jo tør, lavet af \\ dejen fra sidste bagning, en Spand lunken vand.\\ Dejen blev æltet dækket godt til saa den kunne holdes\\ godt varm og rigtig hæve om Natten -- ved 4 tiden skal\\ vi op begynde at ælte dej det var et stort og strengt arbejde\\ dækket til igen, saa hen at fyre op i Ovnen, der var\\ lagt brænde ind i den dagen før -- nu skal der malkes\\ og alt det sædvanlige, og morgen mad, ogsaa i gang\\ med bagning, nu lægges dejg til Franskbrød og til forskellige\\ andre kager -- og smaakager, masse Pebernødder lavet af\\ rugmel tilsat honning og forskellige krydderier pebernødderne\\ blev lagt ind i Ovnen naar alt Brød og kager var taget ud\\ senere blev der bagt klejner, vafler søsterkage, men Æbleskiver\\ maatte ikke glemmes\\ Nu var Ovnen klar - den sorte mand var\\ væk pigen havde ordnet og æltet store rugbrøds dejg, paa\\ en 10 a 12 pund, som saa konen formede -- af sigtebrød blev der\\ lavet en del flade brød, kaldet julekager, dem fik tjenestefol-\\ kene, husmændene og hvem andre der havde hjulpet til\\ paa Gaarden, en hel del af de gode sager gik ogsaa til\\ fattigfolks kurve, enten et stk Flæsk eller Ost --\\ Ovnen blev rensen alt blev raget ud, en vaad Sæk paa\\ en Stang viskede Aske væk, saa begyndte indsætningen først\\ de store Rugbrød, saa blev Ovnen lukket for en time\\ nu var det sigtebrød der skal ind en time -- lukket\\ igen Rugbrød bages paa tre timer, saa var det \\ pebernøddernes tur de blev kastet ind i Ovnen fordelt\\ med en Rage lukket for, laa der til dagen efter da var de\\ og tørre -- dejlig at gnaske og spille, effen eller neffen -- en slags spil\\ (Vask foregik paa et riflet Træbræt ved\\ haandkraft et besværligt Arbejde)\\ * rugbrød surdejg blev der lavet som en bold trykket flad\\ dannet et kors, strødt med salt -- til brug ved næste bagning